Monica Myrehag Lindén är vår sjätte person ut i projektet ”Röster genom historien”. I en intervju med mig (Helén) berättar Monica om sina år i IK Orient och om hur löpningen kom att bli hennes livsstil.
Monica, 70 år gammal, har haft ett rikt liv fyllt av både yrkesmässiga framgångar och en djup kärlek till idrotten, framförallt löpning. Hon började sin yrkesbana år 1972 på Bohus Motor som allt-i-allo, där hon skötte ärenden, växel och kaffeinköp. År 1974 gick hon vidare till Uddevalla Sjukhus som löneräknare och avslutade sin karriär 2020 som IT-tekniker inom Västra Götalandsregionen, efter en lång och framgångsrik yrkesbana.
Hennes idrottsintresse väcktes tidigt när hennes pappa tog med henne och en av hennes bröder till Fasseröds-stugan för träning på söndagsmorgnar. Löpningen blev snabbt hennes stora passion, och hennes första terrängtävling var Påskrundan i Dingle år 1969, då som medlem i Uddevalla Idrottssällskap. Monica tävlade framgångsrikt i både terränglöpning och på bana och knep bland annat bronsplaceringar på Terräng-SM år 1968 och år 1971. Hon har också prövat handboll, fotboll, längdskidåkning och taido, men löpningen förblev hennes stora kärlek och livsstil.
När friidrottssektionen i Uddevalla Idrottssällskap lades ner år 1972 gick Monica över till IK Orient, där hon fortsatte att tävla. Hon blev distriktsmästarinna på 800 meter i hela 26 år och var dubbel Götalandsmästarinna på både 800 och 1500 meter år 1970. Hon blev även uttagen till Finnkampen för ungdom år 1971 och placerade sig bland de 10 främsta i flera Arena-SM på 800 och 1500 meter. En av hennes roligaste tävlingar var när hon tillsammans med Lena Hansson och Lillemor Rönnbrant tog SM-brons i stafetten 3×800 meter år 1972 – Orients första senior SM-medalj på damsidan på 20 år.
Monica fortsatte att springa långlopp som Göteborgsvarvet och Lidingöloppet fram till 2016, då skador satte stopp för tävlandet. Sedan 2021 har hon gått i pension men jobbar fortfarande några timmar i veckan som kanslist för Västsvenska Friidrottsförbundet. Hon tränar också lätt med en grupp gamla IK Orienterare och hoppas kunna fortsätta med det i många år till. Under Friidrotts SM på Rimnersvallen i sommar fick hon äran att delta i prisutdelningsceremonin, vilket var en oförglömlig upplevelse. Friidrotten har gett Monica många fina minnen och hon är tacksam för alla de fantastiska människor hon har mött genom åren.
Tack för en fin intervju Monica!
Och kom ihåg, en gång IK Orientare – alltid IK Orientare