🕊️Lillemor – vi ska alltid minnas dig🕊️
Lillemor, en framstående friidrottare, ledare, kollega.. har gått bort efter en tapper kamp mot cancer. Hennes frånvaro lyser, och framförallt i hennes sista stora projekt där hon skulle få vara med och arrangera Friidrotts SM 2024 här i Uddevalla nu i sommar.
Lillemor var en av personerna jag (Helén Andréasson) skulle intervjuat i samband med klubbens 90-års jubileum och vårt projekt ”Röster genom historien”. Jag har därför varit i kontakt med några personer som har berättat sina minnen med Lillemor.
Gustav Magnusson, aktiv inom IK Orient och tävlingsledare för Friidrotts SM 2024, berättar att han lärde känna Lillemor redan innan han började i IK Orient. Lillemor var den drivande kraften bakom många arrangemang, så som DM och Bohusspelen, alltid uppmuntrande och engagerad. Gustav minns henne som en hängiven ledare och funktionär, samt för sina många år som ordförande i Bohuslän Dals friidrottsförbund.
”Jag hade verkligen sett fram emot att leda tävlingarna vid SM 2024 i Uddevalla tillsammans.” – säger Gustav
Alexander Rahm, Ordförande i IK Orient och SM general för Friidrotts SM 2024, berättar att han känt Lillemor under en stor del av hans uppväxt. Han beskriver henne som en extra friidrottsfarmor, alltid varm och stöttande för alla aktiva.
Lillemor har alltid varit Alexanders pådrivare och stöttare, pushat honom till att ta större tävlingar till Uddevalla. Tack vare henne vågade han satsa för att få Friidrotts SM till Uddevalla. En dröm för dem båda och drömmen blev till verklighet.
”Hennes outtröttliga tro på mig som ledare i detta arbete fyller mig med stor glädje. Lillemor har betytt enormt för IK Orient och svensk friidrott – hennes dedikation och passion för friidrotten kommer leva vidare och vi ska se till att göra ett fantastiskt SM i hennes ära.” – Alexander
Eva Gerden, styrelsekollega i Bohuslän Dals friidrottsförbund, delade hjärtligt sina minnen om Lillemor och berättade om deras gemensamma tid som aktiva. Ett betydelsefullt ögonblick var när Eva, runt år 2008, blev invald i styrelsen för Bohuslän-Dals friidrottsförbund, där Lillemor övertalade henne att vara med.
Eva lyfter fram Lillemors kloka principer, så som ”Att inte krångla till saker för det gynnar inte de aktiva och deras intresse för friidrotten.” – Eva
Lillemor var en drivande kraft för beslut och genomförande, och som nystartad förening såg Lillemor till att de fick värdefulla tränartips.
Hon imponerades av Lillemors skicklighet med digitala verktyg, att hon kunde sitta i timmar för att lära sig nya tävlingsprogram som bildredigering.
”Det var alltid nära till skratt när vi träffades. Jag och min man sov ofta över hos Lillemor och Juhani när det var helgtävlingar i Uddevalla då vi var funktionärer tillsammans, för att slippa resvägen morgon och kväll. Vid flera tillfällen användes alla sängar i huset av funktionärer.” – Eva
De delade även årsmöten med SFIF och ett gemensamt intresse för odling av blommor och grönsaker.
”Lillemor klagade sällan, även vid de tillfällen då hon hade värk av olika anledningar. Vi pratade många gånger om läger och friidrottare vi mött i våra liv. Minnen hölls vid liv och återväcktes.
För mig kommer saknaden att bli stor.” – Eva
Stefan Olsson, generalsekreterare för svensk friidrott, berättar om Lillemors aktiva friidrottskarriär, där han själv, som ung i Karlstad och IF Göta, blev intresserad av sporten. Han minns många tuffa dueller i både lag- och stafettsammanhang mellan IF Göta och IK Orient.
Stefan lärde känna Lillemor under början av 2000-talet, särskilt när de båda blev involverade i förbundsarbetet. Lillemor satt i Förbundsstyrelsen när Stefan anställdes som Förbundskapten år 2008, och deras samarbete sträckte sig genom olika sammanhang. Stefan framhäver Lillemors generositet, värme och engagemang för att alla skulle må bra. Hon stöttade särskilt de som hade det tuffare och mindre föreningar med deras ideella personer. Lillemor, en omtyckt figur i alla läger, visade sitt fantastiska engagemang för svensk friidrott genom att glädjas åt framgångar på olika nivåer. Inte bara medaljer i stora mästerskap utan lika mycket när ungdomarna gjorde framsteg på DM.
Stefan avslutar med att poängtera Lillemors ständigt positiva livsinställning och hur hon betytt enormt mycket för svensk friidrott. Han nämner även att Lillemor postumt erhåller Guldmedaljen, den högsta utmärkelsen inom svensk friidrott, som ett erkännande för hennes betydelsefulla bidrag.
”Lillemor glömde aldrig sina rötter och engagemanget i och stoltheten för Bohuslän-Dal och IK Orient var stort och passionerat!” – Stefan
Tack för allt Lillemor. En gång IK Orientare – Alltid IK Orientare.