Sven Alm är vår fjärde person i projektet ”Röster genom historien”. I en intervju med mig (Helén) berättar Sven om sina år i IK Orient och sitt engagemang för kultur och idrott! Han lyfter den goda stämningen i föreningen som en bidragande faktor till att vara föreningen trogen under alla år.
Sven bor idag i Uddevalla med sin fru och tillsammans har de två barn och fyra barnbarn. Han började sin resa med arkitektstudier vid Chalmers, men passionen för undervisning ledde honom till en framgångsrik karriär som gymnasielärare och undervisade i bl.a. arkitektur och idrott.
För närvarande är Sven gymnastikdirektör på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Örebro, han är ordförande i ”Visans vänner” i Uddevalla och är medlem i Kardborrbandet där han spelar gitarr, elbas och sjunger. Bandet har spelat i såväl Sverige som på Irland, Rhodos och Malta! Han gillar att träna och tävla och har intresse för konst och teater. En minnesvärt bidrag till Uddevallas kulturarv var hans deltagande år 1980 i räddningsinsatsen för Villa Elfkullen, ett hus som räddades från att rivas och är idag ett av Uddevallas finaste hus.
Svens passion för idrott sträcker sig över decennierna och har omfattat både tyngdlyftning och friidrott. Han minns med värme de festliga tillfällena då han och hans idrottskamrater träffades utanför träningen, och hur han där knöt nära vänskapsband med bland annat Pekka Kantola, som senare blev både hans vän och tränare i sprint. Tillsammans ledde de IK Orients tyngdlyftningssektion till framgång mellan 1970-1985 och de fick fram både svenska- och nordiska mästare.
På tävlingsfronten så var 10-kamp roligast och han har gjort totalt 12st 10-kamper. Han berättar om seriematcher han deltagit i och att han fortfarande har klubbrekordet (3.35m) i stående längd, samt distriktsrekord i stående höjd, 1.60. År 1997 blev starten med veteranfriidrott, mest för att träffa gamla och nya idrottsvänner, men han har också kammat hem ett sextiotal VSM-medaljer, varav 12 guld, de flesta i stav och höjd.
Sven berättar att på 70-talet åkte ca. 50 IK Orientare ner till Tyskland, där de bodde med tyska familjer. Där fick de språkträning, var på fotbollsmatcher- och hade klubbmatcher ihop, samt många utflykter. Senare gjorde även tyskarna motsvarande resa till Sverige. Åren därpå besökte han och Pekka deras tyska vänner när de reste runt i Europa.
Redan från 70-talet har Sven varit med och hjälpt till på våra arenor, han har t.ex. tillsammans med sin bror Bengt samt Clas Hardebäck placerat ut banmarkeringar på dåvarande Rimnersvallen, till idag där han har varit med och planerat Rimnershallens banlutning! Nu närmar sig Friidrotts SM där vi kommer att få se några av Sveriges främsta idrottsstjärnor på plats, ett mästerskap Sven ser mycket fram emot och han tänker ta med sig sina barnbarn dit för att titta på tävlingen. ”Drömmen är förstås att Armand Duplantis kommer – stavhopp ligger mig extra varmt om hjärtat” – Sven
Jag väljer att avsluta denna intervju med ett citat från Sven: ”Sluta aldrig träna! Har man lust att tävla finns det tävlingar för alla åldrar” – Sven
Tack för en fin intervju Sven!
Och kom ihåg, en gång IK Orientare – alltid IK Orientare.