Månadens Orientare är Mats Johansson!
Mats är en av klubbens tränare och är en riktig eldsjäl, han har varit aktiv i föreningen i hela 50år, fantastiskt!
Vi hittar honom i Rimnershallen 5-6 dagar i veckan, där han både tränar ungdomar men hinner även med lite egen träning. Han började som 8-9åring, med Arnold Jurende som tränare. Som barn tävlade han i lite av allt, men främst sprint, längd och tresteg. När han blev 17år satsade han på 400m och 200m och blev riktigt duktig! Vid ca. 25år slutade han med tävlandet och hoppade istället på rollen som tränare! Jan, stav-Janne, Johansson behövde hjälp i en grupp och då blev Mats den utmärkta hjälptränaren! Efter detta har Mats tränat flera grupper och är idag tränare i Stora gruppen (födda 2004-seniorer), främst de födda 05-07. Men han hjälper även till i andra grupper där det behövs för att komma med lite tips!
På frågan ”Vad driver dig till att fortsätta träna alla ungdomar?” svarar Mats. ”Det är för roligt för att sluta. Jag är väldigt intresserad av friidrott och det är roligt att hjälpa och utveckla ungdomar. Det är en bra sammanhållning i föreningen, det gillar jag.”
Mats berättar att klubben betyder mycket för honom eftersom att han har varit med så länge. Han säger, ”Det finns ingen annan klubb. Denna klubb ser alla, alla får vara med oavsett om man vill tävla eller inte. Det finns en stark träningsvilja.” Han tycker det är bra att det finns många tränare som kan hjälpas åt i grupperna, så man behöver inte alltid hålla i allt själv.
I slutet av intervjun fick Mats frågan om det finns något mer han vill tillägga/ kanske något vi inte känner till. Han berättar då att han sitter inne på 2st gamla rekord, som Stav-Janne är vittne till. Det första är att han i 20-årsåldern sprang 60m (flygande 60m start) med en frisbee snurrandes på fingret, 7:35sek tog det. Det andra rekordet är att han åkt skateboard handstående 250m. Starten var i närheten av Rimnershallen, och slutade vid mitten av Edingsvägen.
Stort TACK till dig Mats, vi i IK Orient är mycket stolta över att du väljer att fortsätta vara en Orientare år efter år. Ditt driv och engagemang för denna klubb är väldigt roligt att se!