Ewa Stenström, en dedikerad idrottsentusiast och lärare i 40 år, är vår första person ut i projektet ”Röster genom historien”. I en intervju med mig (Helén) delar Ewa med sig av sina minnen och framgångar inom friidrotten. Nyligen återupptäckte hon sitt framgångsrika idrottsliv genom ett brev sparat av sin kusin, innehållande urklipp från hennes karriär, däribland att hon kom 2:a på SM 100mh (år 1973) i Västerås.
Ewa berättar om de tidiga åren då hon bodde i Dragsmark och sprang intervaller på grusvägar. Hennes lärare Kjell Fjellsson stöttade henne i karriären, såg potentialen och köpte Ewas första spikskor. Tävlingarna skedde i skolan och mot andra skolor, och Ewa vann det mesta. När hon skulle börja åk 7 lämnades spikskorna tillbaka när hon började i IK Orient och gick i skola här i Uddevalla.
1965-1966 var startåret för Ewa i IK Orient. Ewa älskade att träna och tävla och gjorde det flitigt. Under tränare Gustav Nyckels ledning och tillsammans med idrottare som Juhani, Lillemor, Pekka osv, strävade hon efter landslagsplats och blev efter mycket hårt slit en framstående friidrottare. Hon berättar om vinterträningarna i Mellerud där de sprang i snö för att bli starkare. ”Det är helt underbart. Det är den bästa träningen du kan göra, springa i snö.” – Ewa
Hon nämner också små klubbtävlingar och Ungdomspropaganda tävlingar där de bästa idrottarna i Sverige möttes.
Ewa och träningskompisen Roland Joelsson, blev utvalda av förbundet att representera bohusländal på ett träningsläger i Norge. Där var en häcktränare, tidigare landslagsman, som fick henne att testa häcklöpning. Engagemanget i friidrott fortsatte och att komma med i landslaget lockade. Träningsflitig som hon var gjorde hon allt hon kunde för att få vara med. Det gav resultat! Det blev SM-tävlingar, 10 landskamper, tävlingar i London, Edinburgh, och Sophia. ”Det var grädden på moset”. – Ewa
Runt år 1976 gjordes de sista tävlingarna för IK Orient, hon kom sedan tillbaka som tränare i föreningen och har tränat bl.a. sin dotter Siri Fagerlund, Victor Lohr, Anders Leifsson, Alexander Rahm och Gustav Magnusson. Träning bedrivs bäst ute, säger Ewa, stressa inte för att träna i en friidrottshall. Gympasalar och naturen ger oss så mycket goda förutsättningar.
På frågan vem som varit betydelsefull för henne genom åren, är svaret Lillemor Rönnbrant. De lärde känna varandra genom friidrotten och har följts åt sedan dess. Från träningskompisar, till att tävla ihop på tävlingar, och sedan kollegor på Bohusländals Idrottsförbund.
Ewa avslutar med att reflektera över dagens idrottsscenarier och ser fram emot SM, hoppandes på att se Ståhl och Duplantis. Hon påpekar att det sociala sammanhanget är nyckeln till framgång och att stödja varandra är avgörande för ett starkt team. Ewas engagemang sträcker sig långt bortom hennes aktiva idrottsdagar, och hon ser tillbaka på åren i IK Orient med glädje och stolthet.
Tack Ewa för en fin intervju med dig!