Anders ”Abbe” Albertsson är vår tredje person i projektet ”Röster genom historien”. I en intervju med mig (Helén) delar Anders med sig av sina minnen och imponerande karriär inom friidrotten och hur vännerna från IK Orient har blivit hans allra närmsta.
Anders’ resa från Friidrottsgymnasiet i Halmstad till tränare för landslaget och nu närmast speaker på sommarens friidrotts SM, är en berättelse om dedikation och passion. År 1982 började Anders i IK Orient och tränade i idrottshallarna och skolkorridorerna på Östrabo. Ville man springa längre än 60m så var det i de smala gångarna på Nordverk. Anders tävlade i höjd, kort häck, lång häck och mångkamp.
Vid 20 års ålder tog han på sig rollen som tränare då en grupp ungdomar stod utan tränare. Han ringde även runt till varje skola i Uddevalla kommun och frågade om han fick hålla höjdlektioner med årskurs 4, 5 och 6. Det fanns en tjej, Lisa Karlsson, hon hoppade 1,40 och gillade verkligen höjdhopp! Anders såg till att hon fick börja i klubben, och det slutade med att hon var med i Ungdoms OS.
Han startade även, tillsammans med Janne och Mats Johansson, en friidrottslekgrupp för barn 8-11 år, eftersom det då saknades gruppträning för de yngre barnen. Han fortsatte sedan som föreningsadministratör för klubben. Genom åren har han format talanger som t.ex. Mathias Lageskog (idag en av våra tränare och styrelsemedlem) och inspirerat generationer av ungdomar att älska sporten lika mycket som han gör.
Trots lockelsen från studentlivet, valde han att fokusera på det som verkligen betydde något för honom – sporten som gav honom en känsla av äkta glädje och gemenskap. År 1991 erbjöds han möjligheten att bli hopptränare för Ullevi och trots att det innebar att lämna sin hemmaklubb, IK Orient, fortsatte han att dela sin kunskap med Orientare i Göteborg.
Anders fick sedan möjlighet att träna landslaget och ta ansvar för kvinnornas tresteg. Hans resa fortsatte när han tog sig an rollen som ansvarig för ett friidrottsgymnasium i Göteborg, och senare som förbundschef för Göteborgs friidrottsförbund. Med fingertoppskänsla för arrangemang, inklusive stora evenemang som Junior EM, blev Anders en kraft att räkna med inom svensk friidrott. Han har varit distriktsidrottschef för RF-SISU Västra Götaland, tävlingsansvarig för EM 2006, generalsekreterare för EM 2013 och generalsekreterare för svenska friidrottsförbundet. Idag jobbar Anders med Gothia Cup.
Efter många år borta från friidrotten har han nu återvänt och är tränare för ett gäng ungdomar i Allingsås. Det blir en återförening på tävlingar, där han träffar flera av de personer han till en början tränade/tränade med, de har nu i sin tur egna barn som tävlar. Genom åren har Anders sett hur friidrotten inte bara formar idrottare, utan också skapar en miljö där respekt och vänskap blomstrar bland både tjejer och killar. Det blir fina ungdomar från friidrott, säger Anders. ”Ta Mathias Lageskog, han har blivit en fin människa och en bra vän, även fast han alltid har hållt på fel lag”, säger Anders och skrattar.
Många personer har betytt mycket för honom, bl.a. Mats Johansson, Lillemor Rönnbrant, Juhani Juniola, Martin Giebat, Bosse Stalefors, Cay Waldetoft, Mathias Lageskog, Tomas Reuterberg, Janne Johansson, Lelle Johansson, Mikael Engberg och alla ungdomar han tränat.
Utöver alla framgångar är det gemenskapen och minnena från IK Orient som står starkast i hans hjärta. ”Man har roliga minnen, mycket är preskriberat men man minns allt. Vi är vänner för livet.” – Anders. Och nu, med SM runt hörnet där han faktiskt även ska vara speaker, ser han fram emot att återigen vara en del av den spännande atmosfären, som en påminnelse om var allt började och vilka fantastiska möjligheter en småstad som Uddevalla kan erbjuda.
Tack för en fin intervju Anders!
Och kom ihåg, en gång IK Orientare – alltid IK Orientare.